Szalézi Missziós Önkéntesség

A szalézi világban számos módon kapcsolódnak Don Boscóhoz, lelkiségéhez, pedagógiájához a fiatalok és idősek világszerte. Az egyik ilyen formája a tevékeny szeretetnek a 18-24 éves fiatalok között elterjedt szalézi missziós önkéntesség. Egy fiatal, aki elkötelezett keresztény életet él és nyitott a szegények szolgálatára, a megfelelő képzés után önzetlenül részt vesz Don Boscónak a fiatalok javára végzett küldetésében, különös tekintettel a legszegényebbekre

A szalézi missziós önkéntes célja, hogy egyre jobb ember legyen – becsületes polgár és jó keresztény, hogy találkozzon másokkal és hatékonyan segítse a fiatalok nevelését és evangelizálását. Saját pozitív példájával hozzájárul a szeretet civilizációjának kialakulásához, elősegítve a jót, és így építi Isten országát a földön. A fiatalok általában a középiskola befejezése után jelentkeznek önkéntesnek. A legtöbben szolidaritásból, hitbeli meggyőződésből vagy lelki gazdagodás céljából vállalnak egy év önkéntes szolgálatot, vagy azért, hogy szélesítsék jövőbeli távlataikat, eldöntsék, milyen szakmát válasszanak, vagy egyszerűen azért, mert megihlette őket egy beszélgetés egy önkéntessel és úgy érezték, hogy ezt ők is meg szeretnék tapasztalni.

Annak ellenére, hogy az önkéntes tapasztalat számos előnyt biztosít ezeknek a fiataloknak az életében, ők is szembesülnek az élet küzdelmeivel, kihívásaival. Az önkéntesek kénytelenek alkalmazkodni az új életformához, mint például: közösségben élni, követni a napi beosztást, foglalkozni különböző személyiségekkel a közösségen belül. . Mindezek a „kihívások” gazdagítják az önkéntes tapasztalatot.

Fontos, hogy az önkéntesek, akik szerzetesi közösségbe mennek szolgálni a fiatalokat, szem előtt tartsák, hogy be kell tartaniuk annak a közösségnek a szabályait és iránymutatásait. Egy szerzetesi közösség életének része a napi ima, az elmélkedés és a közös étkezés. Ilyen módon megtapasztani a közösségi életet megtanítja a fiatalt arra, hogy a hit fontos, és segít megérteni azt is, mit jelent szalézinak lenni.

Azok a magyar fiatalok, akik komolyan érdeklődnek a missziós önkéntesség iránt, forduljanak bizalommal Derossi Raja szalézi atyához a derossisdb@yahoo.co.in e-mail címen.